Het kopen van een padel racket voor beginners is iets waar je echt even de tijd voor moet nemen. Wanneer je dit namelijk niet doet is de kans vrij groot dat je niet bij het juiste racket uitkomt. Veel mensen weten niet waar ze op moeten letten bij het bestellen van padel rackets voor beginners. Om je wat beter op weg te helpen hebben we in dit artikel het nodige op een rijtje gezet.
Dikte en gewicht van het padel racket
Je moet ten eerste kijken naar de dikte en het gewicht van de rackets. De meeste rackets variëren tussen 345 en 395 gram Een licht racket weegt vaak tussen de 345gr. en 365gr. Een zwaar racket zou tussen 385 en 395 gram liggen. Lichtere rackets zijn beter geschikt voor beginners, kinderen en dames. Ze zijn gemakkelijker te hanteren en ze zijn niet zo lastig met het slaan van niet al te harde ballen. De zware rackets zijn lastiger om mee te versnellen, maar ze kunnen extra kracht en stevigheid geven voor bij het slaan. Naast het gewicht is de dikte erg belangrijk. Tegenwoordig variëren de meeste rackets tussen 36 en 38 mm. Dunnere rackets van 36mm zijn geschikt voor kinderen. Volwassen, beginners, gevorderde spelers worden geadviseerd om met dikkere 38 mm padel rackets te spelen.
De grip van het padel racket
In tegenstelling tot andere racketsporten voeren alle Padelmerken momenteel een “one grip only”-beleid. Dit betekent dat er geen opties beschikbaar zijn met betrekking tot de dikte van de grip. Het goede nieuws is dat de meeste merken padelrackets met dunne grepen produceren. Dit betekent dat je ze zo dik kunt maken als je zelf wilt. Hoe kom je er achter wat fijn voor je is? Pak een padel racket alsof je het gaat gebruiken en sluit je hand vervolgens De juiste dikte van de greep is een grip die je niet in staat stelt om met het puntje van je middelvinger de andere kant van je hand aan te raken. De afstand tussen de middelvinger en de andere kant van de hand moet min of meer één centimeter zijn, of het equivalent daarvan: één vinger.
Meer dan dat zou overdreven zijn, minder dan dat is vaak weer niet genoeg. Dit is een belangrijke overweging om te veel of te weinig spanning op je hand en onderarm te vermijden. Precies, dit kan dus het verschil maken tussen wel of geen blessures. Als je grip niet breed genoeg is, kun je hem groter maken door zelf overgrips aan te brengen op het padel racket.
Het kiezen van de juiste vorm van je padel racket
Je zult natuurlijk ook stil moeten staan bij de vorm van je padel racket. Tot niet al te lang geleden waren er slechts drie vormen van rackets beschikbaar. En er zijn nog steeds enkele artikelen op het internet te vinden die rackets volgens deze criteria classificeren. Maar vandaag de dag is dit toch anders. Naarmate padel groeit, blijven producenten van padelrackets produceren in verschillende vormen en maten. Het gevolg is dat er tegenwoordig veel “hybriden” te vinden zijn. Dit zijn dus bepaalde combinaties van vormen. Om je wat meer over de vorm te laten zien hebben we hieronder de belangrijkste vorm van dit moment voor je op een rijtje gezet.
Ronde padel rackets
De ronde padel rackets zijn natuurlijk het bekendste. Ze zijn gemakkelijk te hanteren en het gewicht is goed verdeeld. Het middelpunt van het racket is vrij groot en bevindt zich echt in het midden van het ronde oppervlak. Dit type racket is gemakkelijk te hanteren en zeer geschikt voor beginners. Bovendien kunnen ook gevorderde spelers met dit racket aan de haal. Het spelen naar korte hoeken en precieze ballen naar de hoeken toe is eenvoudig met dit type rackets.
Druppel padel rackets
Deze zijn het meest populair onder amateurs. Ze zijn geschikt voor zowel beginners als gevorderde spelers. Het middelpunt ligt hogerop het oppervlak, dit geeft je controle en kracht. Toch raden wij je aan om voor de ronde vormen te kiezen als je een beginner bent. Hoewel deze iets lastiger zijn om te beheersen zullen ze je het wat makkelijker maken om nieuwe technieken aan te leren. Zo kan je voor een langere tijd vooruit met jouw padel racket. Heb je ervaring met tennissen en ga je de overstap maken naar padel? Dan is dit racket ook zeer geschikt doordat het raakpunt nagenoeg gelijk is in dit geval.
Diamantvormige padel rackets
Bij een diamantvormig lijkt de vorm van het racket op een omgekeerde piramide. Het middelpunt is veel kleiner en bevindt zich hoger op in het oppervlak van het racket. Elke keer dat je de bal raakt buiten het middelpunt zal het racket trillen of schudden. Als je op zoek bent naar een racket om zware klappen mee te maken dan is dit echter de beste optie om te kiezen. Het extra gewicht in de buurt van de bovenkant van het racket maakt dit net even wat makkelijker. Deze padelrackets zijn niet gemakkelijk te hanteren voor beginners, wees je hier dus van bewust.